Archiv kategorie Savci

Rys ostrovid

17. Listopad 2008 / Gimi

Rys ostrovid

Rys ostrovid (Lynx lynx) je vzácný druh kočkovité šelmy. Několik malých nepočetných populací rysa ostrovida žije v České republice. V textu Bernské konvence je rys ostrovid zařazen do seznamu chráněných druhů. V ČR žijící rysi patří ke karpatské populaci, kterou někteří zoologové považují rovněž za samostatný poddruh Lynx lynx carpathica. Zbarvení je velmi variabilní, obecně lze ale říci, že čím dále na sever rys žije Zobrazit celý článek »

Osmák degu

6. Listopad 2008 / Gimi

Osmák degu

Osmák degu (Octodon degus) je malý chilský hlodavec, lidově přezdívaný též chilská veverka. Jméno osmák má původ ve tvaru žvýkacích plošek jeho stoliček, které tvarem připomínají osmičky. Ve volné přírodě žijí osmáci v Chile, kde je najdeme od nížin až po horské oblasti. Nevyhýbají se ani kulturním krajinám, parkům a zahradám. Žijí ve velkých rodinných koloniích tvořící několik desítek až set jedinců, kteří v rámci kolonie Zobrazit celý článek »

Kotul veverovitý

30. Říjen 2008 / Gimi

Kotul veverovitý

Kotul veverovitý či saimiri (Saimiri sciureus) je malá opice z čeledi malpovitých (Cebidae), která obývá území Jižní Ameriky, konkrétně státy Brazílie, Kolumbie, Ekvádor, Francouzská Guyana, Peru, Surinam, Venezuela a Puerto Rico. Kotul je nejmenší, ale zároveň nejkrásnější zástupce své čeledi. Jeho krátká srst jen híří nejrůznějšími barvami od černé, tmavě hnědé až po čokoládovou, ale nejčastější je zelená Zobrazit celý článek »

Veverka obecná

15. Červen 2008 / Gimi

Veverka obecná

Veverka obecná (Sciurus vulgaris) je malý hlodavec z čeledi veverkovitých (Sciuridae) obývající široké území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V České republice ji nalezneme v lesích všech typů, parcích, alejích, větších zahradách nebo hřbitovech se stromovým porostem. Veverka obecná obvykle dorůstá 19 až 23 cm a dosahuje hmotnosti mezi 250 až 340 g. Huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení Zobrazit celý článek »

Jaguár americký

25. Květen 2008 / Gimi

Jaguár americký

Jaguár americký (Panthera onca) je největší americká kočkovitá šelma, samotářský lovec, živí se kapybarami, největšími žijícími hlodavci, prasaty pekari, ale také rybami, malými aligátory, želvami, domácím zvířectvem a menšími druhy kopytníků. Dorůstá délky 100 až 180 cm, dosahuje hmotnosti od 50 až 120 kg. Barva jaguáří srsti je šedožlutá až oranžová, s černou kresbou skvrn a rozet. Vyskytuje se u něj také melanická forma (zdánlivě celé černé zvíře, při dobrém osvětlení však znatelná tmavší kresba roset). Zobrazit celý článek »

Gepard štíhlý

25. Květen 2008 / Gimi

Gepard štíhlý

Gepard štíhlý je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Na krátké vzdálenosti může běžet rychlostí přes 100 km/h. Gepard štíhlý se v mnoha ohledech liší od typického tělesného schématu kočkovité šelmy, některými znaky připomíná spíše psovité. Má poměrně malou, kulatou hlavu a dlouhé končetiny i ocas. Stavbou těla se podobá chrtům. Známým faktem je, že na rozdíl od většiny kočkovitých šelem nemá úplně zatažitelné drápy. Samci jsou větší než samice. Zobrazit celý článek »

Tygr ussurijský

24. Květen 2008 / Gimi

Tygr ussurijský

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), též známý jako tygr amurský, korejský, mandžutský, nebo severočínský je největší známou kočkovitou šelmou. Jedná se o poddruh tygra džunglového. Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, v současnosti žije takřka výhradně na omezeném území východního Ruska v blízkosti Ussuri, přítoku řeky Amur v oblasti Primorskoje a Chabarovsk. Zobrazit celý článek »

Říjen 2018
P Ú S Č P S N
« Bře    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorie

Odkazy

Info kanály

Další zdroje

[CNW:Counter]